Varför blir vi sjuka?
Vårt naturliga tillstånd är att vara friska och i balans, men när vi blir sjuka så finns det oftast alltid en orsak. Det sker en obalans i kroppen vilket är en reaktion på vårt beteende eller livstil. Kroppen strävar alltid för balans och den försöker ständigt kompensera att vi beter oss på ett sätt som går emot kroppens behov.
Vi är alla individer med kroppar som har en livsrytm precis som dag och natt, som vi inte kan komma i från. Det kan upplevas inflexibelt och svårt att leva ett regelbundet liv i ett samhälle där mycket pågår 24 timmar om dygnet. Vår fysiska och biologiska kropp ser i stort sett likadan ut idag som för 1000-tals år sedan – det är våran livstil och omgivning som ändrats dramatiskt.
Den moderna livstilen bjuder på en stor och konstant press som gör oss mer sjuka nu än tidigare som i hjärt- och kärlsjukdomar, depression, diabetes, etc. Vår tillvaro förändras ständigt och snabbt och våra normer och värderingar med dem. Vi har allt materiellt men ändå blir vi inte lyckligare eller tryggare.
Detta gör ayurveda än mer aktuellt nu. När vi känner meningsfullhet.
När du är medveten om din livsstil och hur den påverkar dig så kan du själv lättare avstå från eller ändra på vissa saker till det bättre. Att ibland göra undantag från det optimala är naturligtvis ofrånkomligt, det viktiga är att du vet hur du ska komma tillbaka i balans igen.
Inom ayurveda finns en mängd olika behandlingar för att återskapa naturlig balans.
Den viktigaste medicinen inom ayurveda är kosten och en individuellt anpassad diet. Det innebär att två personer kan få två helt olika kostråd för ett och samma symptom.
För att bota sjukdomar så används enbart naturliga preparat från örter. Inom ayurvedan finns en mängd olika sorters för att hjälpa kroppen läka och återskapa balans. Till skillnad från traditionell västerländsk medicin är det inte symptomen som behandlas. Utgångspunkten är istället att identifiera de individuella obalanserna och därefter sträva mot att återskapa den naturliga balansen.
Ayurvediska kroppsbehandlingar är att rekommendera då de fungerar effektivt i processen att hela och rena kroppen från toxiner (gifter).
Sjukdomsstadier
Det är mycket enklare och billigare att underhålla samt förebygga än att reparera. Därmed är det att föredra att förebygga sjukdom innan det ansamlas en obalans i kroppen.
Steg 1. Om du är observant så märker du av det som ”tillfälliga besvär”. Ger du dig själv tid och vila så kan du för egen kraft självläka.
Exempel på åtgärder i steg 1. Enkla ayurvediska råd för att balansera dosha genom mat- och dryckesval, vila och lite tid.
Steg 2. Om du inte är uppmärksam och vidtar åtgärder så förhöjs ansamlingen i obalansen och symptomen förstärks, återkommer oftare och stannar kvar längre . Finns det dessutom slagg i kroppen som ger tröghet i det naturliga flödet, så ger det besvären möjlighet att förstärkas.
Exempel på åtgärd i steg 2: Enkla ayurvediska dagliga rutiner på sömn, mat val som avlastar doshan, aktiviter som balanserar. Extra balans i form av ayurvediska kryddor, rörelser, kosttillskott samt aromaoljor. Vad som rekommenderas beror på personen och vilken förhöjning denne har i vilken dosha.
Steg 3. När ansamlingen i obalansen ”svämmar över” så spids den gärna till annan plats genom att vissa symptom flyttar sig. Du kanske känner att något inte är bra, immunförsvaret är lågt och det kanske är svårt att beskriva exakt eftersom tillståndet varierar. Då kan obalansen funnits i kroppen i flera veckor eller månader redan.
Exempel på åtgärd i steg 3: Skapa förutsättningar för kroppen att komma i balans, till exempel genom att rena mage och tarmkanal från slagg och plack, stärka immunförsvaret, och samt göra det obekvämt för obalansen att stagnera. Att bara försöka rätta till symptomen är som att lägga locket på en kokande gryta… det kommer koka över igen, dvs. besvären kommer tillbaka inom kort.
Steg 4. Ansamling av obalans sitter på ”en plats” i kroppen, dvs. nu finns det specifika symptom på allt tydligare ställen i kroppen. Vanligast är att det ansamlas på ett svagt eller känsligt område eller på platser där det finns blockeringar i flödet pga slaggansamlingar. Om obalansen lämnas ifred och dessutom stärks av felaktiga och olämpliga rutiner på sömn, kost, droger, symptomhämmande mediciner.
Steg 5. När ansamlingen bosatt sig så kan sjukdomen etableras fullt ut och ge kroniska tillstånd samt följdsjukdomar (steg 6).